שיש נקי הוא תנאי הכרחי בכל מטבח אך ניקוי לא נכון עלול להיות לא אפקטיבי ובמקרים קיצוניים אפילו לגרום לנזקים בלתי הפיכים לשיש.
לפניכם כל מה שצריך לדעת כדי לנקות את השיש לפי הסוג שמותקן במטבח שלכם, באופן יעיל, מהיר ובטוח.

מדוע שיש מתלכלך?
השיש במטבח נראה חלק ואטום אך אם נסתכל במיקרוסקופ נוכל להבחין בנקבוביות זעירות. הנקבוביות האלה יכולות לכלוא ולאגור לכלוך עד כדי כך שבמקרים מסוימים ההוצאה של הלכלוך מהנקבוביות האלה יכול להיות בלתי אפשרי.
תוסיפו לכך את העובדה שהמשטח במטבח נחשף באופן קבוע למים, שמן, נוזלים, תבלינים ומוצרי מזון מסוגים שונים ותבינו מדוע חשוב למנוע מהלכלוך לחדור לנקבוביות ואם כבר חדר, חשוב לנקות את השיש בהקדם.
כדאי לעשות הבחנה בין חומרים שניתן לנקות בקלות לבין חומרים שעלולים להשאיר כתמים על חלק מסוגי השיש. בעוד שניתן לנקות מוצקים די בקלות מכל המשטחים, חלק מסוגי השיש יהיו מאוד רגישים לתבלינים, יין ונוזלים אחרים שחודרים אל הנקבוביות.
זאת הסיבה שמשטחים מסוימים יכולים להיות מוכתמים לדוגמה מכורכום שחודר לעומק הנקבוביות וההוצאה שלו יכולה להיות מורכבת במיוחד.
האם כל סוגי השיש מתלכלכים באותה מידה?
לא כל סוגי השיש מתלכלכים באותה מידה ויש סוגים שהם אפילו חסינים בפני כתמים והניקוי שלהם הרבה יותר פשוט ומהיר.
החסינות לכתמים וקלות הניקוי תלויה במידת הנקבוביות של המשטח. ככל שהמשטח יהיה נקבובי יותר, כך הוא יהיה חשוף יותר לכתמים והניקוי שלו יכול להיות מורכב יותר בעוד שככל שהמשטח אטום וחסר נקבוביות, כך הוא ידחה כתמים והניקוי שלו יהיה פשוט יותר.
ההמלצה שלנו היא לבחור מבעוד מועד בסוג שיש שיהיה כמה שיותר אטום וחסר נקבוביות ובמידה שהשיש אינו אטום (רלוונטי לשיש טבעי), חשוב לרכוש אותו ממעבד שמבצע תהליך איטום עם סילר מתאים שאוטם את הנקבוביות האלה והופך את השיש לעמיד יותר בפני לכלוך וכתמים.
לפניכם טבלה שמתארת את דרגת האטימות של כל סוג משטח:
סוג המשטח | עמידות בפני כתמים 1-5 | קלות ניקוי 1-5 | תחזוקה נדרשת |
---|---|---|---|
גרניט פורצלן | 5 חסין כמעט לחלוטין | 5 קל במיוחד לניקוי | 5 אין צורך |
משטח קוורץ | 3.5 עמיד אך רגיש מעט לצבירת כתמים עם הזמן | 4 קל לניקוי, יש להימנע מחומרי ניקוי חזקים | 5 אין צורך באיטום |
שיש טבעי | 4.5 עמיד יחסית אך סופג מעט | 4.5 ניקוי פשוט אך דורש זהירות | 3.5 דורש איטום תקופתי של הנקבוביות עם סילר |
אפשר לסכם ולומר ש:
- משטח גרניט פורצלן איכותי כמעט שאינו מכיל נקבוביות ולכן הוא אטום כמעט לחלוטין.
- משטחי קוורץ מכילים מעט נקבוביות שחושפות אותן לכתמים של תבלינים ונוזלים. ניתן להימנע מכתמים אם מנקים את הלכלוך מיד ולא מאפשרים לו להיספג במשטח.
- משטחי שיש טבעי יכולים להיות מאוד עמידים ובתנאי שאוטמים את הנקבוביות של המשטח, לעתים גם באופן תקופתי.
עם איזה חומר ניקוי מומלץ לנקות את השיש במטבח
גם כאן יש הבדלים בין סוגי המשטחים אך לפני כן חשוב להסביר עם מה לא מנקים.
אין לנקות את המשטח עם חפצים חדים שיכולים לשרוט אותו לרבות ספוגיות מתכת, מברשות פלדה, צמר ברזל וכל חומר אחר שעלול לפגוע במשטח. אם יש לכלוך שנדבק למשטח וקשה להסירו באמצעים רגילים (מאוד נדיר), אז ניתן להשתמש בשפכטל פלסטיק ולא בכלי מתכת.
בנוסף, מומלץ להימנע משימוש בתכשירים חריפים כמו מסירי שומנים במיוחד במשטחי קוורץ ושיש טבעי אך גם בגרניט פורצלן שנחשב עמיד במיוחד אין טעם ואין צורך לעשות שימוש בחומרי ניקוי חריפים כל כך. הסיכון בחומרי ניקוי כאלה מאוד גבוה למשטחים, מה גם שממש אין בהם צורך.
אנו ממליצים לנקות את משטחי השיש באמצעים הבאים:
לניקוי יומיומי – מים וסבון כלים
תערובת של מים ומעט סבון כלים יעשה את העבודה באופן טוב למדי. את הניקיון יש לבצע עם מטלית מיקרופייבר רכה ונקייה ולבסוף יש לנגב כדי למנוע כתמי מים (במיוחד בשיש כהה).
לניקוי יסודי – תכשיר אסטוניש
יש לכלוך שאינו יורד במים וסבון וזה בדיוק הזמן להכיר תכשיר ניקוי בשם אסטוניש למטבח. זהו חומר ניקוי ייעודי שמתאים גם לשיש קיסר ולכל סוגי השיש.
לאסטוניש יש שתי גרסאות, האחת קרם ניקוי קל ליישום שמספק תוצאות טובות מאוד ב-99% מהמקרים, והשניה היא משחת אסטוניש שניתן לראות בתמונה המצורפת שאולי פחות קלה ליישום אבל התוצאות שלה מדהימות במיוחד לכתמים קשים או לכאלה שנגרמו שחיכוך של משטח גרניט פורצלן מחוספס עם סכין (כתם כזה יכול להראות כמו שריטה אבל הוא יורד בקלות עם משחת אסטוניש).
שני החומרים זולים ומספקים תוצאות מעולות בלי לפגוע במשטחי השיש (חשוב לעקוב אחר הוראות היצרן ולנסות תחילה במקום נסתר).

טיפול תקופתי למניעת לכלוך
שיש סינתטי כמו משטחי קוורץ (שכוללים את אבן קיסר וסיליסטון) וגרניט פורצלן שכולל בין היתר סוגים כמו דקטון או אינפיניטי, אינם דורשים טיפול תקופתי מונע בעוד ששיש טבעי הוא למעשה אבן שנחצבת בטבע וככזה הוא מכיל נקבוביות ברמה כזאת או אחרת. את הנקבוביות האלה ניתן ומומלץ לאטום באמצעות סילר ייעודי לשיש שמתאים למגע עם מזון כמו שניתן לראות בסרטון.
חשוב לציין שברכישת שיש טבעי מומלץ לבחור בסוג קוורציט או גרניט שנחשבים לעמידים יותר ביחס לסוגי שיש טבעי אחרים.
הסילר נספג בשיש, אוטם את הנקבוביות וכך למעשה מגן עליו ומונע אפשרות של הצטברות לכלוך וכתמים בנקבוביות.